Kulturpriset

KULTURPRISETS OMFATTNING

FÖRUTOM STOR HEDER & ÄRA FÖR EN GOD KULTURINSATTS.

Diplom.5000 Kr.Kulturprisljus.

Hedersgäst vid sällskapets nästkommande högtidsmiddag.Kulturpriset är ett externt pris från sällskapet Shownarrarnas sida och kan således inte erhållas av någon som redan är medlem. Priset ska utdelas till den eller de personer som hela sällskapet Shownarrarna finner värd att erhålla. Vinnaren av priset utses i konsensus av Shownarrarnas högsta beslutande organ- årsmötet, den 1 februari varje år. Priset utdelas vid lämplig vald punkt under kommande verksamhetsår.

Utdrag ur motiveringen

2007 års pristagare

Joakim Johansson

Joakim är en betydelsefull och mångsidig kulturpersonlighet i Linköping trots relativ ung ålder. Arbetsam och vänlig, entusiastisk och intresserad verkar han som scenograf,arrangör och lokalhistorisk eldsjäl.

2008 års pristagare

      Lana Brunell

Utdrag ur motiveringen

Lana är och har under många år varit en betydelsefull och mångsidig kulturpersonlighet i Linköping. Hon sjunger, skriver låtar och verkar som programledare i radio. Som sångerska är hennes röst välkänd och hon har många gånger medverkat i stora sammanhang och tillsammans med andra celebra artister.

2009 års pristagare

Ann-Helene Fernberg

Utdrag ur motiveringen

Hennes stöd, satsningar och visionära ledarskap är grunden till mycket av det fria kulturlivets yttringar under de senaste åren i och kring Linköping, framförallt inom den fria scen och teaterkonsten.

Utdrag ur motiveringen

         2010 års pristagare

         Sjukhus-Clownerna


Sjukhusclownerna är en viktig del i vården och upplevelsen på och av barnklinikerna i Östergötland. Clownerna färgsätter och levandegör en standardiserad, opersonlig och steril miljö och förgyller tillvaron på alla tänkbara sätt genom sina uppenbarelser med humor.

2011 års pristagare

   Great Jazz Club

Utdrag ur motiveringen

Great Jazz Club är och har under många år varit en av de viktigaste arrangörerna och krafterna för musiken i Linköping och Östergötland i stort. Det är en imponerande förening som utifrån ett ideellt engagemang lyckats sätta Linköping och jazzen på kartan.

2012 års pristagare

     Sune Lindgren

Utdrag ur motiveringen

Sune är en avgörande och viktig aktör, impressario och arrangör i och runt regionen för att vidmakthålla och levandegöra hågkomsten av Linköpings absolut största kulturella personlighet "Tage Danielsson hans liv och gärningar"

2013 års pristagare

   Martin Widmark

Utdrag ur motiveringen

Martin Widmark är en av de avgjort mest begåvade, framgångsrika, älskade och ambitiösa författarna av barn och ungdomslitteratur i sverige under modern tid. Med sina böcker om Lasse & Maja, Nelly Rapp, Tyco Flore och Halvan Viking för att nämna några av de många karaktärer han genererat, visar han prov på sin mångfacetterade och omstridda talang, förmåga och fallenhet.

Utdrag ur motiveringen

2014 års pristagare

   Jessica Sjögren

Som sångerska är hennes röst välkänd och meriterad, flerfaldigt premierad, vederfagen och prisad. Hon är i dag en etablerad sångerska med en vittomfattande klar och utmärktstämma och hennes kunnande bredd och känsla är erkänd och gedigen. Hon är och har under många år varit en betydelsefull och mångsidig kulturprsonlighet i Linköping. Jessica  driver ochgenomför sina kulturella åtaganden på hög kulturell och professionll ivå och stort eget ansvar.

2015 års pristagare

Marlene Jacobsson

Utdrag ur motiveringen

Marlene Jacobsson är en avgörande aktör, impressario, danslärare och koreograf i Linköping. Hennes Starka engagemang och kunnande driver och utvecklar dans och balletkonsteni vår region.

Utdrag ur motiveringen

2016 års pristagare

    Jenny Andreen

Hennes engagemang och kunnande driver och utvecklar den fria teatern och scenkonsten i vår region bl.a. genom hennes engagemang i start och drift av Teaterns Hus i Linköping. Jenny är en mycket uppskattad och omtyckt teaterlärare och skådespelerska samt en vital aktör för den fria teatern och scenkonsten i Linköping. Som teater och dramalärare har hon undervisat och sporrat otaliga unga förmågor till framgångsrika scenkonstprestationer.

2017 års pristagare

  Johan Hagesund

Utdrag ur motiveringen

Johan Hagesund får Sällskapet Shownarrarnas kulturpris 2017 för sitt stora engagemang och hjärta som slår för den lokala kulturella estraden. Han är en enastående kulturentreprenör och betydelsefull kulturaktör. Han är också en skspare av nya scener för Östgötska kulturpersonligheter och genomför årligen Östergötlads Bokmässa. Han är en lokal hjälte och bör som sådan hyllas.

Utdrag ur motiveringen

2018 års pristagare

   Ellen Andersson

Sällskapet Shownarrarnas stora råd och församling har bestämt att tilldela kulturpriset

för 2018 till en synnerligen talangfull person som med sin röst som instrument vitaliserar svensk jazzmusik.

2019 års pristagare

   Kulturaktörerna


Sällskapet Shownarrarnas stora råd och församling har bestämt att tilldela kulturpriset för 2019 till en grupp synnerligen framgångsrika och kreativa unga personer som riktar sig mot såväl barn som vuxna. De vitaliserar Linköping med omnejd med lustfylld sommarteater och musikal i egen produktion av text och musik.


2020 års pristagare

Helmut Jederknyller

Utdrag ur motiveringen

Utdrag ur motiveringen

Sällskapet Shownarrarnas Stora Råd och församling har bestämt att tilldela 2020 års Kulturpris till

Helmut Jederknüller mit seinem Super Stereo à Gogo Orchester. De får priset för sin fenomenala spelglädje, ostoppbara musikalitet och för att de stolt förvaltar en musikskatt. Sedan början av 2000-talet har Linköpings-scenen berikats med bandet Helmet Jederknüller. Till en början var de en studentikos skapelse men tack vare medlemmarnas hängivenhet har det fortlevt med bravur och har idag både en nationell och internationell karriär.

2022 års pristagare

Disa Bäck

Utdrag ur motiveringen

Sällskapet Shownarrarnas stora råd och församling har bestämt att tilldela kulturpriset för 2022 till en synnerligen kreativ ung person. Det gläder oss att kunna visa vår uppskattning och tilltro till någon som är i början av sitt kulturvärv. För vi är övertygade om att den talang som vi fått ta del av bara är början på något stort. Årets kulturpristagare är en duktig scenarbetare, skådespelare och sångerska. Årets pris går till Disa Bäck.

2023 års pristagare

Jakob Graf

Utdrag ditt motiveringen

Fredagen den 30 juni 2023 delade Sällskapet Shownarrarna ut sitt "Kulturpris" för år 2023. Nomineringen lyder: Årets pristagare är en synnerligen värdig sådan! Han befinner sig både framför, bakom och på scenen och är orädd och blind för hinder, skapat otaliga scenframträdanden runt om i Östergötland.

2024 års pristagare

Albin Johansson

Utdrag ur motivering

Sällskapet Shownarrarnas stora råd och kulturprissekreteraren syster ESS vill uppmärksamma någon som gjort extraordinära insatser på Linköping och Östergötlands scener, genom sin kreativitet, komiska timing och fenomenala sångröst har han visat att han är mer än värdig Shownarrarnas kulturpris 2024. Ej heller att förglömma att han säkerställer kulturutövandet hos den yngre generationen genom sin gärning som teaterpedagog.